Peräpohjalaiset puolinukkaraanut

Puolinukkaraanut ovat perinteisiä peräpohjalaisia tekstiilejä, joita on tavattu 1800-luvulla ainoastaan Rovaniemen seudulta, Kemijärveltä, Kittilästä, Kemistä ja Tornionjokivarresta. Kuvioaiheet näissä raanuissa kuvastavat alueiden silloista elinkeinoa, joka jokivarsilla oli kalastus. Aiheina kuvioissa olivat mm. lohiportit, kalansuomut, verkot, kalansilmät myös karjan- ja poronhoito näkyivät kuvioinnissa. Värit nukkalankoihin saatiin kasveilla värjäämällä ja pohjakuteena käytettiin luonnonvalkoista tai mustaa maavillalankaa. Loimena oli kerrattu puuvilla tai pellava.

Miksi puolinukkaraanut juuri tällä alueella?

Syy löytynee lankojen vähyydestä. Villaa oli niukasti käytettävissä, sillä pääasiassa se käytettiin pukineiden valmistukseen. Silti haluttiin jotain kaunista kotiin hirsiseinien koristeeksi. Näin osin nukittamalla säästettiin lankaa ja syntyi puolinukkaraanu. Eri paikkakunnille ja suvuille syntyi omia malleja. Vanhimmat raanut onkin ristitty sukujen mukaan esim Marski, Lahti, Lampela (suomumalli).

Suuri vaikuttaja näiden raanujen olemassaoloon oli Sanna Mäki os. Palo. Hän toimi kiertävänä kotiteollisuusopettajana alussa mainituilla alueilla vuodesta 1897 lähtien.

Toinen merkittävä persoonallisuus näiden raanujen takana oli Tervolassa 40- ja 50-luvuilla toiminut kotiteollisuusopettaja Lempi Kivimäki. Tästä johtuen juuri Tervolasta löytyvätkin yleisimmät puolinukkaraanujen mallit. Paitsi, että hänen johdollaan taltioitiin ja uudistettiin vanhoja malleja, kehitettiin myös uusia. Kasvivärjätyt nukkalangat vaihtuivat tehdasvärjättyihin, koska niiden saanti alkoi yleistyä. Samoin ennen käsinkehrätty pohjakude vaihtui tehdaskehrättyyn.

"Noilla raanuilla on pysyvä kauneusarvo verrattuna malleihin, joita hetken muoti luo", kirjoitti Lempi Kivimäki Kotiteollisuuslehdessä 1949.

Näiden vanhojen mallien taltiointityö olkoon kunnianosoitus yhdistykseltämme peräpohjalaisen naisen kekseliäisyydelle ja kädentaidoille. Sill juuri he ovat aikanaan näyttäneet miten vähästäkin materiaalista voi luoda todella kaunista ja arvokasta.

Tervolassa keväällä 1966
Terttu Ranta, Lapin käsi- ja taideteollisuus ry

Elämän kuvioita ja niukkuuden estetiikkaa -teoksen voit tilata itsellesi verkkokaupastamme